Saturday, January 15, 2011

inter faith dialogue


بسم الله الرحمن الرحيم

salam...
hari sabtu which is ari ni...aku ade progrem called "inter faith dialogue" yang berlangsung di dewan kuliah A USM dari jam 2 ptg higga lah 5 ptg...

sepanjang progrem dijalankan...bahse yg digunakan ialah english...so...aku buat kesimpulan..english aku dah makin mantap...sebb aku phm ape yg depa dok ckp...kahkahkahkah

btw....korang taw tak inter faith dialogue ni ape bnde??sebab aku sndiri baru 1st time dngr bnde2 cmni...okay..let me xplain...bnde ni actually..die mcm forum la gitu...ade panel juri...ade pengerusi majlis...and ade sesi soal jwb....

yang best nye progrem ni pada aku is..kite akn berdialog mengenai agama yang di anuti...dan penonton2 nye..terdiri dr pelbagai background lah...ade budha...kristian..hindu...and most of the audiens ISLAM...

sebelum ni..aku tk penah p bnde2 cmni...so..aku take this chance utk timba ilmu...n pngalamn yg mungkin sukar nak dpt lepas ni...dengan berbekal rm5 for student..aku n d geng maktab..[1bas...1coaste..bebrapa kereta...dan byk2 moto...haha...]

jika korang dtg majlis ni la kan...korang dpt dngr la..perspektif dari pelbagai agama..

aku nak komen sikit la mengenai ape yg di ulas oleh panel2 juri..but..aku harap org yg bace blog aku ni..PLZ OPEN MINDED OKAY..tk kire la korang agama aper sekali pon...




personally..aku tngok,,dengar...pandang...menggunakan segala pancaindera yg dikurnia kn ALLAH...berbekal kn akal fikiran yg waras..aku dpt tngok ade agama yang diwujudkan secara sewenang-wenangnye..die berckp seperti tiade rujukan yg jelas dan bukti yang kukuh tntg agama yang di anutinye...

ade jgak agama yang ragu2 tntg ajaran yg di ajarkn.."im not sure this..im not sure that"...maka timbul satu persoalan...

"mereka ni..bejwtn tinggi dlm organisasi agama mereka...but...mcmne depa still ragu2??.."

compared dengan ISLAM..we have our own rujukan yg digunakan dr zmn dulu lagi..sehingga sekrg...tak pernah ditokok tmbah atau pon diubah walaw satu ayat sekali pon...that is AL-QURAN n HADIS..

dan kalau korang nak taw...ade salah seorang panel ckp mcm ni...

"if i was re-born...i wish i will born as a muslim...!!!"


subhanALLAH...mudh2an beliau dikurniakan hidayah...amiin....


p/s--->>panel tu berckp dengan panel lain...n panel lain tu bercerita pd kami selepas majlis tamat...

sekian...


7 comments:

SYAZWANI SAJIRI WAN said...

siyesly??who's the panel??
but one of the panel had shown her hesitation in her faith r8~clearly we can saw it jz now. . .

only Islam is the best path of the life. . .ALLAHUAKBAR~

ShAwN said...

k.wan...nnti aku citer kt dlm kelas...okay...^_^

SYAZWANI SAJIRI WAN said...

wokeyh. . .

iKhRam said...

untuk majlis itu , saya wakilkan adik kandung saya saja yang pergi.. nnt dgar citer dr die..

ShAwN said...

ikhram...boleh plak wakil2...hehe..tnye la die...aku pon nk dngr gk dr pndngn die...hehe

Muhammad Saffuan said...

nice... post ambiklah pengalaman yang macam ni untuk mengisi ruang pemikiran... Selalu jarang2 ada di tempat kita... kalau boleh tulis la full story... aku yg x pi ni leh baca

http://saffuanjaffar.blogspot.com/2009/11/best-day-in-my-life-day-i-became-muslim.html

Kied said...

baguih..baguih.....