Saturday, February 20, 2010

insaf lah...~~

بسم الله الرحمن الرحيم

assalamualaikum...sedang2 duduk2 depan laptop
sambil be"pesbuk"..
tetibe,,ayahku(en.saadon) memberi satu artikel
yang diperoleh dr masjid...
jadi aku nak share dgn korang2 sume..
ambil perhatian..
hahaha

**********************************************
**********************************************
tajuknye ialah:


Tanda kematian untuk orang IslamTanda 100 hari sebelum hari mati

Ini adlh tanda pertama dari ALLAH kpd hambanye dan hnye akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya…wlwbgimanapon..semua org Islam akan dpt tnda ini cume mereka akn sedar atau tidak…tanda ini biasenye akn berlaku selepas waktu Asar.

Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut hingga ke hujung kaki akn mengalami getaran atau seakan2 mengigil..contohnye, spt daging lembu yang baru disembelih,dimana kita dpt perhatikn dagingnya akn bergetar..brg sesiapa yang sedar akan tanda ini, dan berdetik di hatinya,ini adlh tanda hati…maka dgn segera tanda itu akn hilang..bagi mereka yang tidak sedar akn tanda ini dn hanyut dgn keseronokan dunia,tanda ini akan lenyap begitu sahaja..bagi sesiapa yang sedar..ini adlh waktu terbaik untuk mensiapkan diri dengan amal ibadah dan bersedia untuk bertemu dgnNYA..

Tanda 40 hari sebelum mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut.pada ketika ini..daun yg tertulis nama kita akan gugur di ats Arash ALLAH. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaan k eats kita…antaranya ialah,ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akn terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkn wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi,mereka yang terpilih ini akan merasa seakan-akan bingung seketika..

Tanda 7 hari

Diberikan hanya kepada mereka yang diuji musibahkesakitan dimana org yang sakit tidak makan secara tiba2 mereka berselra untuk mkan..

Tanda 3 hari

Pada masa ini akn terasa denyutan di tengah2 dahi antara dahi kiri dan kanan…jika tanda ini dpt dikesan,maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkn orang untuk menguruskn jenazah kita..

Ketika ini juga ,,mata hitam kita tidak akn bersinar lagi dan bg org yang sakit hidungnya akan perlahan2 jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi..

Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akn merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir

Akan berlaku dimana kita akan merasakn satu keadaan sejuk dibahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini kita hendaklah mengucap dua kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada ALLAH yang elah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan kita…
jadi...semoga kita sedar dan cepat2 bertaubat,,,takbir..!!!ALLAHUAKBAR..!!!

2 comments:

SYAZWANI SAJIRI WAN said...

siap sediakanlah wahai diri~ingatlah mati senantiasa. . .

ShAwN said...

yup2..btoi2...!!